Ga naar hoofdinhoud
21 maart 2023

21 maart 2023 IJburg, Amsterdam
Duurzaam wonen in de stad

Voor het eerste Cradle to Cradle Café in 2023 ontvangen wij u in de Mosa Design Studio Amsterdam tegenover het Sluishuis: een iconisch gebouw in het IJ en Woongebouw van het Jaar 2022. Na afloop van de lezingen gaan we dit gebouw van dichtbij bekijken en beleven.

De sprekers geven elk hun visie op het thema “Duurzaam wonen in de stad”. Dirk Peters belicht dit aan de hand van onder meer zijn ontwerp voor Sluishuis en andere woongebouwen; Carla Rongen, specialisatie gezond en circulair bouwen, kijkt vanuit haar adviesrol voor woningbouwcorporaties naar de impact van de juiste materialen in de bouw en tot slot zal Robert Winkel vanuit zijn nieuwe rol als voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam zijn pleidooi voor het belang van integrale omgevingskwaliteit houden.

Tijdens dit Café gaan we dieper in op de verantwoordelijkheden van architect, opdrachtgever, adviseurs en overheden voor het creëren van een duurzame, stedelijke woonomgeving. Welke ingrediënten zijn daarvoor nodig? Hoe vindt de toets op (sociale) duurzaamheid plaats? Hoe wordt deze missie voor Duurzaam Wonen uiteindelijk vertaald naar de inzet van gezonde en circulaire materialen?

Programma

10.00 – 10.05
Aanvang programma en welkom
10.05 – 10.15
Ana Quintas (Cradle to Cradle Products Innovation Institute)
10.15 – 10.35
Dirk Peters (Barcode Architects)
10.35 – 10.55
Carla Rongen (Aveco de Bondt)
10.55 – 11.15
Robert Winkel (MEI architects & planners en voorzitter CRK Amsterdam)
11.15 – 11.30
Q&A

Ana Quintas (C2C PII)

The Cradle to Cradle Products Innovation Institute is dedicated to powering the circular economy through products and systems that have a positive impact on people and the planet. Through the Cradle to Cradle Certified® Products Program, the Institute sets a global leadership standard for materials and products that are safe, circular and responsibly made. We will present on how holistic sustainability criteria plays an important role in the development of sustainable living cities.

Ana Quintas is an experienced sustainability and circular economy professional passionate about advancing circular economy, climate action and sustainable development in the built environment.

As Lead Built Environment for the EMEA region, she is responsible for outreach, education, policy development and adoption of Cradle to Cradle Certified with product manufacturers and the wider built environment stakeholder community.

Prior to joining the Institute, Ana worked nearly 15 years with both public and private sector clients providing project management, consulting advice and research in areas ranging from circular economy, resources efficiency, waste management, strategic environmental planning and environmental impact assessment. She also implemented performance measurement tools for the construction sector to analyze and benchmark productivity, efficiency and environmental impact.

6f1beb3959b53450bdefe06813f880e9

Dirk Peters (Barcode Architects)

Dirk leidde, als oprichter en head of design Barcode Architects, de ontwikkeling van het Sluishuis in Amsterdam, waar een groot internationaal team bij betrokken was en wat werd verkozen tot Woongebouw van het Jaar 2022 en de European Property Award heeft gewonnen. Hij zal ons meenemen naar het Sluishuis als duurzame en sociale ontwikkeling: een icoon voor de stad op vele verschillende schaalniveaus.

Dirk Peters is als Head of Design van Barcode Architects betrokken bij alle projecten in het bureau en heeft ruime ervaring met het ontwerpen en bouwen van grootschalige, internationale projecten. Hij combineert creatieve en unieke ontwerpen met veel aandacht en zorg voor de uitvoering, om tot het optimale resultaat te komen.

Hij leidt momenteel diverse projecten binnen het bureau, waaronder de stedenbouwkundige visie voor de nieuwe Rijnhaven in Rotterdam, projecten in Duitsland, zoals het prestigieuze stadskantoor in Dresden en het Midden Oosten. Met 14 hoogbouw projecten is Barcode Architects de hoogbouw specialist van Nederland. Daarnaast is Dirk verantwoordelijk voor het duurzame appartementencomplex Kensington in Hyde Park, een groot nieuw stedelijk ontwikkelingsgebied in Hoofddorp en leidde hij het ontwerp van het duurzame woningbouwproject Bartok in Arnhem, wat werd de Heuvelinkprijs kreeg in 2020.

Voordat hij Barcode Architects oprichtte, was Dirk als projectarchitect voor Herzog & de Meuron medeverantwoordelijk voor vele projecten in het buitenland.

dirkpeters

Carla Rongen (Aveco de Bondt)

Carla is als Bouwbioloog IBN werkzaam bij ingenieursbureau Aveco de Bondt. Tijdens haar lezing zal ze dieper ingaan op hoe je Biobased, circulair en gezond kunt bouwen en wat de positieve effecten daarvan zijn, op het gebouw, op het binnenklimaat, maar ook op de Life Cycle Cost (LCC) en Total Cost of Ownership (TCO).

Carla is specialist op het gebied van biobased, gezond en circulair bouwen. Ze adviseert woningbouwcorporaties, zorginstellingen, aannemers en projectontwikkelaars bij ontwikkelingen en tenders. Haar expertise zit op het vlak hoe circulaire en tevens gezonde gebouwen en gebieden te realiseren.

Tevens heeft ze ruime ervaring met het – mede door haar – ontwikkelde ‘Strategisch Vastgoedplan’ voor vastgoedportefeuilles. Zodat gebouwen en vastgoedportefeuilles niet alleen voldoen aan de duurzaamheidseisen die aan ons gesteld worden met betrekking tot 2050, maar zodat gebouwen en vastgoedportefeuilles ook een gezonde LCC/TCO hebben. Haar credo is: “Biobased, circulair en gezond Bouwen = 2050-Ready Bouwen en kan kostenneutraal”.

carlarongen

Robert Winkel (MEI architects & planners en voorzitter CRK Amsterdam)

Robert zal vanuit zijn rol als architect, initiatiefnemer, houtontwikkelaar en algemeen voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam pleiten voor meer openheid en integrale (omgevings)kwaliteit. Aan de hand van het boek Included, het overzichtswerk van Mei dat in februari 2023 officieel verschijnt, toont hij de relevantie hiervan. Hij zal toelichten hoe de kernwaarden van zijn bureau leiden tot inclusieve architectuur en waarom hij gebouwen kenmerkt als een middel en geen doel op zich. Dit zal hij doen aan de hand van SAWA een baanbrekend concept, een voorbeeldproject voor nieuwe generaties en een aantoonbaar bewijs dat het anders kan. SAWA is een recent project van Mei wat momenteel gerealiseerd wordt in Rotterdam.

Ondernemend architect Robert Winkel is sinds 2003 de oprichter van Mei archtitects & planners. Als energiek voorman inspireert hij een team van circa vijftig ontwerpers en specialisten. Zijn architectenbureau groeide in 25 jaar uit tot een internationaal opererend bedrijf, met een sterk specialisme in herbestemming, stedenbouwkundige strategieën, innovatieve nieuwbouwconcepten én duurzaamheid. We nemen ons werk uiterst serieus, maar onszelf niet,” is een gevleugelde uitspraak van Robert, die tevens het bedrijf – en de prettige bedrijfscultuur – definieert. Aan de hand van de pijlers Context, Community, Nieuwe Esthetiek, Flexibiliteit en Nieuwe Waarden pakt hij met Mei projecten beet. Dat resulteert in ‘mensengebouwen’: dienende gebouwen waarin de behoeften van de buurt en bewoners centraal staan. “

Robert bekleedt diverse externe rollen van maatschappelijk belang.  Momenteel is hij algemeen voorzitter van de CRK in Amsterdam. Daarnaast is hij supervisor van Rotterdam – The Hague Airport, voorzitter van het ‘Quality-team Feyenoord-City’ in Rotterdam en voorzitter van het kwaliteitsteam Merwedekanaalzone in Utrecht. Robert is gastdocent aan tal van universiteiten en hogescholen en een veelgevraagd jurylid voor awards in architectuur en stedelijke ontwikkeling.

photoNICE_Robert_close2©JerryLampen

CRADLE TO CRADLE CAFÉ IS EEN INITIATIEF VAN

c2cc mosa
c2cc ahrend
c2cc tarkett
c2cc qbiq wall systems
c2cc youtube channel
c2cc linkedin connect
Back To Top