Ga naar hoofdinhoud
20 juni 2023

Geerke Versteeg (PHI Factory), Willem van Genugten (GROUP A architects), Kees Stoffels (MVSA Architects) en Stijn de Weerd (Beyond Space) geven hun visie op circulair ontwerpen, renoveren en inrichten tijdens dit Rotterdamse Cradle to Cradle Café.

Er ontstaat deze ochtend een mooi beeld van wat circulair bouwen inhoudt: van renovatie tot nieuwbouw, van ontwerpen naar bouwen en inrichten. Hoe hoog ligt de lat, wie doet er mee? Het Rijksvastgoedbedrijf, universiteiten, particuliere collectieven of ook zakelijke opdrachtgevers? Wie helpt ze daarbij?

En je kan er niet omheen: carbon-based design. Hoe kunnen we de CO2-voetafdruk van onze projecten reduceren en de uitstoot van CO2 omkeren in effectieve opslag. Klimaatpositief ontwerpen, bouwen en leven. En hoe vertaalt zich dat naar het maken van fundamenteel duurzame keuzes?

Een rijk gevulde ochtend op een inspirerende locatie!

Programma

10.00 – 10.05
Aanvang programma en welkom
10.05 – 10.15
Folkert van Hagen (Keilecollectief)
10.15 – 10.35
Geerke Versteeg (PHI Factory)
10.35 – 10.55
Willem van Genugten (GROUP A architects)
10.55 – 11.15
Kees Stoffels (MVSA architects)/Stijn de Weerd (Beyond Space)
11.15 – 11.30
Q&A

Keilepand
Keilestraat 7-9
3029 BP, Rotterdam

Geerke Versteeg (PHI Factory)

Duurzaamheid is de afgelopen jaren geëvolueerd van ‘geitenwollensok-vibe’ en mooie visieverhalen naar concrete en meetbare actieplannen en maatregelen. Een mooie transitie die ook in inrichting en bouw zichtbaar is. Geerke vertelt over de wereld van circulair inrichten en bouwen. Hoe stel je een scherpe ambitie op, hoe zet je die in de markt, hoe stuur je op in time beschikbaar zijn van secundaire materialen en welke resultaten zijn al behaald bij opdrachtgevers zoals het nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw Langeveld Building van Erasmus Universiteit Rotterdam.

Geerke Versteeg is CEO van PHI Factory en co-founder van The 2B Collective. Ze is van huis uit opgegroeid met circulaire principes. Met haar bedrijf PHI Factory, ondersteunt zij organisaties bij het realiseren van hun duurzame en circulaire ambities en daagt ze opdrachtgevers maximaal uit om te versnellen naar een circulaire economie. Daarnaast heeft zij met The 2B Collective een gamified leerplatform voor duurzame leerprogramma’s, dé community tool voor het activeren van grote groepen mensen om duurzaam te gaan denken en doen. Hiermee wil zij echte schaal gaan maken en 2 miljard mensen activeren.

Willem van Genugten (GROUP A)

Om de transitie naar CO2-negatieve = klimaatpositieve projecten verder te versnellen initieerde Willem het GROUP A CARBONLAB. Deze denktank verbindt onderzoek en kennisnetwerken met concrete projecten om door Research by Design stappen te zetten naar architectuur en stedenbouw die dienst doen als CO2-opslag.

Willem van Genugten studeerde architectuur aan de TU-Delft en de University of Illinois at Chicago. Hij studeerde af met eervolle vermelding met het project ‘Tourist Machine’, een voorstel voor de transformatie van de tramremise en de Scheveningse boulevard.
Willem heeft 20 jaar professionele ervaring met ambitieuze en complexe internationale projecten van schetsontwerp tot oplevering. Hij startte de  vestiging in Moskou van Erick van Egeraat en bouwde deze uit tot een all-round architectenbureau met 25 teamleden met 15 nationaliteiten. Dat vereiste een goed begrip van alle aspecten van het vak en het continue overbruggen van cultuurverschillen.
In 2016 richte hij in Rotterdam zijn eigen studio Blueroom op met de ambitie om CO2-negatieve = klimaatpositieve projecten te realiseren. Om deze ambitie op een grotere schaal inhoud te geven sloot Willem zich in 2022 aan bij GROUP A.

Kees Stoffels (MVSA Architects) en Stijn de Weerd (Beyond Space)

Hoe transformeer je een introverte betonkolos uit de jaren 80 naar een open, uitnodigend en circulair gebouw? Hoe breng je circulariteit voorbij de gimmick fase en maak je echt het verschil? En wat kun je allemaal doen met een geperforeerde stalen plafondplaat?

De architecten die in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf werken aan de renovatie van het kantoorpand aan de Surinameweg in Haarlem lichten toe welke ontwerpstrategie gevolgd is om de hoge circulaire ambities waar te maken die er lagen voor de huisvesting van Rijkswaterstaat in het voormalig FIOD kantoor. In combinatie met de BAM hebben MVSA, Beyond Space en Copijn binnen het formele UAV-GC traject de ruimte gezocht om met het RVB en RWS te komen tot een circulair voorbeeldproject.

Kees heeft als Teamleader bij MVSA een voorliefde ontwikkeld voor het revitaliseren van in het slop geraakt vastgoed uit de tweede helft van de vorige eeuw. Zo was het omstreden kantoorgebouw Rivierstaete in 2013 toe aan een grootschalige renovatie. Het gebouw sloot zich af van de omgeving en kende jarenlang een grote mate van leegstand. Door een aantal strategische ingrepen waaronder de rigoureuze aanpak van de gevel is het gebouw inmiddels volledig in gebruik en wordt het als icoon aan de Amstel gewaardeerd. De ontwerpstrategie voor Rivierstaete heeft voor een belangrijk deel model gestaan voor de circulaire aanpak van het FIOD kantoor aan de Surinameweg in Haarlem.

Stijn de Weerd was in 2016 medeoprichter van het bureau voor architectuur Space Encounters. In 2021 richtte hij samen met Remi Versteeg Beyond Space op. Een architectenbureau dat zich richt op het snijvlak tussen architectuur, interieur en objecten. Stijn is een intuïtieve ontwerper die zijn aanleg voor het onbekende en het onverwachte combineert met een verlangen om zijn kennis en ontdekkingen te delen, wat hij vaak doet in lezingen en onderwijsopdrachten in binnen- en buitenland.

CRADLE TO CRADLE CAFÉ IS EEN INITIATIEF VAN

c2cc mosa
c2cc ahrend
c2cc tarkett
c2cc qbiq wall systems
c2cc youtube channel
c2cc linkedin connect
Back To Top