Ga naar hoofdinhoud
8 december 2022

Tijdens het Cradle to Cradle Café over Sustainable Hospitality staan we stil bij een aantal belangrijke onderdelen van dit thema. Wat is de invloed van duurzaamheid op het ontwerp? Ligt de ambitie om duurzaam te bouwen bij de ontwikkelaar, de eigenaar van het hotelpand of bij de architect? Welk pakket van eisen wordt er gesteld door hotel of hotelketen? Hoe vertaalde interieurarchitect i29 de bijzondere gebruikswensen van specifiek dit hotel?

Het programma vindt plaats in Hotel Casa Amsterdam. Dit hotel werd eind jaren ’50 opgezet met als doel de woningnood onder studenten op te lossen; helaas nog steeds een zeer actueel thema. Door de kamers gedeeltelijk beschikbaar te stellen aan hotelgasten kan Casa tot op de dag van vandaag studenten voorzien van betaalbare huisvesting. Dit zorgt voor een unieke en inspirerende mix van gasten.

Programma

09.30-10.00
Ontvangst met koffie/thee
10.00 – 10.05
Aanvang programma en welkom
10.05-10.25
Gert de Vos (Bouwinvest)
10.25-10.45
Jeroen Diepeveen (Hotel Casa)
10.45-11.05
Jaspar Jansen (i29)
11.05-11.30
Q&A
11.30-12.00
rondleiding Hotel Casa
12.00-12.30
Netwerklunch

Locatie

Hotel Casa
Eerste Ringdijkstraat 4  
1097 BC Amsterdam

De rol van de institutioneel belegger bij circulariteit

Gert de Vos vertelt hoe Bouwinvest als institutioneel belegger tegen duurzaamheid aankijkt. Zijn presentatie zal onder andere gaan over de rol van institutioneel belegger bij circulariteit in de bestaande bouw, de uitdagingen in split incentive hotels, het belang van data collectie, Paris Proof en als laatste de klimaatadaptatie met al zijn uitdagingen.

Gert de Vos is Project Manager Sustainability bij Bouwinvest. Gert ziet duurzaamheid als noodzakelijk maar duurzaamheid moet niet ten koste van alles gaan. Zijn credo: “de green walk in plaats van de green talk!’

Hotel Casa Amsterdam: een springplank voor de nieuwe generatie.

Het begon met een goed idee van vier studenten in 1957: een studentenhotel. Acht maanden per jaar plek voor studenten en in de vier zomermaanden een echt hotel. Dankzij de inkomsten in de zomer, kunnen tot op de dag van vandaag studenten de rest van het jaar een betaalbare huisvesting genieten. Casa is inmiddels al jaren een begrip in Amsterdam Oost met een community functie en met duurzaamheid altijd centraal. Actieve deelname in de Koplopers groep voor duurzame ondernemerscollectieven, evenals membership van innovatie- en business district The Knowledge Mile dragen bij aan het continue uitbreiden van de duurzaamheidsstrategie.

 

Jeroen Diepeveen is directeur van Hotel Casa Amsterdam en bestuurder bij Stichting Boost voor Vluchtelingen. Met een grote diversiteit aan gasten en collega’s een mooi thuis maken geeft mij veel energie.  Ik geloof sterk in ‘delen is vermenigvuldigen’, want door onze ideeën, kennis en ervaring te delen kunnen we impact maken.

Hoe kunnen we onze interieur-ontwerp praktijk ingrijpend  verduurzamen?

Wat is gegarandeerd duurzaam? Welke keuzes hebben de meeste impact? Welke betrouwbare instituten en kennisbanken op het gebied van duurzaamheid zijn (vrij) toegankelijk voor interieur ontwerpbureaus? Hoeveel kennis over de duurzaamheid van producten, materialen en productieprocessen mag verondersteld worden?

Dit zijn vragen waar vermoedelijk de meeste kleine ontwerpbureaus en hun opdrachtgevers mee worstelen. Het zijn vragen die volgens Jaspar beantwoord moeten worden om tot een echte transitie te komen. Dus los van de individuele hoogtepunten van voorlopers en best-practices met hoge ambities gekoppeld aan exclusieve kennis en grote budgetten in tijd en geld. Maar een focus op de behoeftes van de meerderheid van de ontwerpbureaus in Nederland.

Naast een casestudy van ‘Hotel Casa’ die het ontwerpproces illustreert, wil hij graag het gesprek aangaan over wat er nodig is om onze interieur-ontwerp praktijk ingrijpend en breed gedragen te verduurzamen.

Jaspar Jansen is samen met Jeroen Dellensen oprichter van i29. Het portfolio van i29 wordt gekenmerkt door een enorme veelzijdigheid. Van woningen, kantoren, scholen en horeca tot musea, retail en zelfs gezondheidszorg. Veel projecten zijn (inter)nationaal gepubliceerd en bekroond vanwege het onderscheidende design.

CRADLE TO CRADLE CAFÉ IS EEN INITIATIEF VAN

c2cc mosa
c2cc ahrend
c2cc tarkett
c2cc qbiq wall systems
c2cc youtube channel
c2cc linkedin connect
Back To Top