Skip to content

Architect Paul Diederen neemt ons mee in zijn visie op het herontwikkelen van gebieden, terreinen en gebouwen. De C2C-gedachte ‘afval=voedsel’ wordt heel letterlijk genomen: (een gedeelte van) het oude gebouw dient als basis van waaruit een vanzelfsprekend geheel moet ontstaan tussen oud en nieuw. Herbestemming verlengt de levensduur en verlaagt het energieverbruik van de bestaande voorraad en is daardoor te beschouwen als de sublimatie van duurzaamheid. Aan de hand van het Campusgebied van Eindhoven, de plek van de Dutch Design Week, laat Paul voorbeelden zien van de herbestemming die de laatste 15 jaar is doorgevoerd. Er is een onderscheid in drie type herbestemming:

1. Toevoeging
Voorbeeld: De Hangar. Dit gebouw heeft een extra dimensie gekregen, door een etage onder de bestaande constructie te bouwen. Hierdoor ontstond genoeg ruimte voor het educatief en cultureel centrum.
2. Reorganisatie
Voorbeeld: Gebouw Anton. De nieuwe bestemming wordt een woon / werkgebouw. Om dit te bereiken zijn de bewegingen van de nieuwe bestemming in kaart gebracht. De kern van het gebouw is veranderd in een meer open atrium structuur.
3. Metamorfose
Voorbeeld: Het Karregat. Naast nieuwe bestemming van het gebouw, zijn de functionaliteit en bestaande problemen aangepast, zoals de klimaateigenschappen van het gebouw.

Duurzaam Design

Ontwerper Miriam van der Lubbe neemt ons mee in de overwegingen die zij maakt. De ontwerpen van Miriam roepen vaak vragen op. Ze werkt met materialen en producten die we allemaal kennen maar ze verandert ze aan de behoeften van nu, zonder verlies van hun eigen kenmerken. Dit zorgt er voor dat je dingen in een ander perspectief ziet en het daagt je uit om dingen anders te bekijken. Aan de hand van vele voorbeelden laat Miriam zien wat de duurzame waarde van ontwerpen is. Hoe duurzaamheid een uitgangspunt kan zijn, maar dat het ook een randvoorwaarde kan betekenen.

Weblinks
– Paul Diederen, ‘Diederendirrix architecten, Diederendirrix
– Miriam van der Lubbe’, Ons Adres
– Usuals, Usuals
– Banksy, streetartist Banksy

Boeken
– Exactitudes, Ari Versluis, Ellie Uyttenbroek
– Made in Tokyo, Junzo Kuroda, Momoyo Kaijima
– Design for the other 90%, Cynthia E. Smith
– Art cars / kroller muller

CRADLE TO CRADLE CAFÉ IS EEN INITIATIEF VAN

c2cc mosa
c2cc tarkett
c2cc qbiq wall systems
c2cc youtube channel
c2cc linkedin connect
Back To Top