Skip to content

Ahrend, Desso, Interwand en Mosa stonden afgelopen donderdag 3 april klaar voor het tweede Cradle to Cradle Café van dit jaar, met als titel ‘Cradle to Cradle en renovatie’. Een thema dat uitnodigt voor discussie en waar veel over te vertellen valt. Met als locatie de prachtige oude porseleinfabriek van Mosa te Maastricht.

Renovatie en transformatie

Martijn Graafmans van A3 Architecten bijt het spits af. Ter introductie toont hij een foto van een lego-huis. Dit says it all. Het zou ideaal zijn als we een huis kunnen afbreken en met dezelfde materialen ergens anders weer kunnen opbouwen? De oplossing voor herstructureringen. Want herstructurering vraagt om een eigentijdse en moderne aanpak. Waar vroeger differentiatie het toverwoord bleek, kwam later duurzaamheid op. Twee compleet andere benaderingen, waarbij bij duurzaamheid het energieneutraal bouwen centraal staat. Voor A3 Architecten een constante uitdaging, die door de gedegen kennis van de bouwsystemen van de naoorlogse bouw en goed inzicht in de huidige problematiek, vroeg om een systeem. Een verrassend en duurzame oplossing: het modulair bouwen. Keuken, toilet, badkamer etc. kunnen als modules worden aangeleverd. Een transformatie passend bij deze tijd, met het Cradle to Cradle gedachtegoed in het achterhoofd en een hele toekomst voor zich. Want het is nu mogelijk op een goedkope, duurzame wijze, je eigen woning te creëren. Martijn gaat nog een stukje verder en hoopt ze ooit op Marktplaats terug te zien…. Laten we het hopen!

Green buildings

Bram Adema van Corporate Facility Partners B.V., zijn presentatie gaat over het streven naar een optimale situatie als het gaat om People, Planet & Profit. Hij benadrukt dat het Cradle to Cradle principe, niet alleen gaat over de daadwerkelijke bouw, maar juist om een aanpassing van het gehele proces dat hieraan ten grondslag ligt. Daarom heeft hij twee ambities geformuleerd. Om Green Buildings te verwezenlijken wil men in 2020 50% minder CO2 uitstoten. En: in 2030 zijn alle gebouwen circulair. Meetbare en haalbare ambities. In theorie is in duurzaam bouwen veel meer mogelijk dan dat er nu daadwerkelijk in de praktijk wordt uitgevoerd. Er zijn blijkbaar nog steeds belemmeringen waardoor met de bestaande kennis niet genoeg wordt gedaan. Waarom is dit? In sommige gevallen is het risico te groot. Of de gedachte ‘waar beginnen we aan’ speelt een rol. Bram komt met een toekomstperspectief en geeft als voorbeeld het Van Gogh Museum. Dit is inmiddels het meest duurzame museum ter wereld. In alle lagen van de organisatie is de ‘circulaire’ missie doorgevoerd. Een prachtig voorbeeld, niet alleen om bij te dragen aan een beter leefklimaat maar ook omdat echte verduurzaming van bijvoorbeeld gebouwen en inrichting een flinke kostenbesparing kan opleveren.

Challenging the Dogma’s

Francesco Messori van studio D/DOCK heeft een fascinatie voor materialen, hun afkomst en toekomst en is altijd op zoek naar motivaties en het onbekende. Zo ook vandaag. Hij begint vanuit het historische perspectief en kijkt naar de tijd waarin producten automatisch gerecycled werden, omdat er simpelweg te weinig aanbod was. Daarnaast plaatst hij het NU. Een tijd van overproductie. Een tijd waarin we bewust bezig moeten zijn met het opbouwen van een verantwoordelijke gemeenschap. Stop met overproduceren en denk na! We moeten terug naar een lokaal georiënteerde wereld waarin het delen van resources, kennis en goederen onderdeel is van het dagelijkse leven”, aldus Messori. Het devies luidt, start hiermee in de basis, bijvoorbeeld al op scholen. Maak innovatiecentra en zorg dat kinderen de uitdaging aandurven. Kijk en leer van het proces. Een heldere constatering die om een oplossing vraagt. En die krijgen we… Volgens hem zijn er drie moderne zaken die ons hierbij kunnen helpen. Het internet, de Lobal culture (een eigen variant op de term Global culture maar dan gericht op de lokale community) en de volop in opmars gekomen 3D- en 4D-printing-technologie. Zijn kracht is dat alles wat hij verkondigt gebaseerd is op oude wijsheden maar gecombineerd is met nieuwe wereldkennis.

Presentaties

DOWNLOAD: A3 architecten

DOWNLOAD: Bram Adema

DOWNLOAD: Francesco Messori

Sprekers

DOWNLOAD: Sprekers C2C 3 april 2014

CRADLE TO CRADLE CAFÉ IS EEN INITIATIEF VAN

c2cc mosa
c2cc tarkett
c2cc qbiq wall systems
c2cc youtube channel
c2cc linkedin connect
Back To Top