Skip to content

Voor de derde maal op rij vond het Cradle to Cradle café plaats tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, en ook nu weer stond het thema Design centraal. Tijdens deze ontmoeting was de focus op Mode en Textiel, een sector met eigen en unieke uitdagingen om tot Cradle to Cradle te komen. De ruim 90 gasten vormden een gevarieerd gezelschap; naast de vele vaste gasten van het C2C café was er ook een ruime afvaardiging uit de mode wereld aanwezig.

“Gewoon doen!”

Bert van Son van MUD jeans maakte tijdens de eerste presentatie duidelijk dat ook een startend bedrijf een stap in de goede richting kan zetten, ook al heb je niet meteen C2C producten. MUD jeans doet dit door een leaseconcept voor duurzaam geproduceerde jeans van biologische katoen. De teelt van standaard katoen is verantwoordelijk voor 24% van het wereld pesticidegebruik. Als klant wordt je geen eigenaar van de jeans, alleen gebruiker. Bij inlevering van de versleten jeans krijg je korting op een nieuwe. De oude jeans worden vermalen, gemengd met viscose en verwerkt tot jeansblauwe sweatshirts. De grootste uitdaging voor MUD jeans is de financiering. Omdat traditionele banken onvoldoende meewerken wordt nu ook crowdfunding ingezet. Zie de website: MUD Jeans.

Innovatie met C2C = new business + werkgelegenheid

Frans Beckers en Sanne van den Dungen van EPEA Nederland zijn het er van harte mee eens dat de uitdaging die de textielwereld heeft soms betekent dat je eerst gaat voor “minder slecht”, voordat de ambitie zich richt op effectiviteit van design voor oneindige waarde en het upcyclen van materialen. Sanne vertelt over haar onderzoek naar de textielketen voor zowel de biocycle als de technocycle, van de teelt of productie van de grondstoffen tot aan het hergebruik van textiel en het duurzaam maken van de hele keten. Er verdwijnt nog steeds meer textiel in het restafval (lees: verbrandingsoven) dan dat er ingezameld wordt voor hergebruik. Tip: alle gebruikt textiel, ook met gaten, mag in de inzamelcontainers. Het wordt gesorteerd voor verschillende doeleinden.

Ketensamenwerking

Naast de modeshow, duurzame materialen en business modellen die Rien Otto met het Dutch aWEARness team presenteert, valt het track & trace systeem RITS op. Via een QR code kun je volgen wat er gebeurt met het kledingstuk van vezel tot winkel en vervolgens hergebruik. Iedere verwerker of handelaar moet informatie toevoegen aan het systeem, zodat zichtbaar wordt waar een kledingstuk vandaan komt, waar het gemaakt is etc. Op deze manier wordt voor consument, overheid en de ketenpartners zelf transparantie gecreerd over de kwaliteit van de toegepaste materialen en processen. Dutch aWEARness ziet een grote behoefte om de opgedane kennis voor iedereen te ontsluiten om daarmee het innovatieproces in de textielindustrie te versnellen. Dutch Awearness

Raken in het HART

Tijdens de afsluiting wordt de vraag gesteld hoe je het grote publiek kunt overtuigen dat het kopen van duurzaam gemaakte kleding beter is dan de ‘fast fashion’ (goedkoop en geschikt om 4x te dragen). Een gepassioneerde discussie ontstaat, die eindigt met de conclusie “verover eerst het hart, dan het hoofd”. Ofwel: ‘als je kont er mooier uitziet in een duurzame jeans, dan betaal je er graag wat meer voor’. Wij kunnen dus nog veel aansprekende en duurzame mode verwachten…

Presentatie

DOWNLOAD: Presentatie C2C cafe 24 oktober

Sprekers

DOWNLOAD: Sprekers 24 oktober 2013

CRADLE TO CRADLE CAFÉ IS EEN INITIATIEF VAN

c2cc mosa
c2cc tarkett
c2cc qbiq wall systems
c2cc youtube channel
c2cc linkedin connect
Back To Top