Skip to content
24 juni 2025

Graag nodigen wij je uit voor het Cradle to Cradle Café op 24 juni 2025. Deze editie vindt plaats bij Firda in het Cambuurstadion, waar wij ons richten op het thema “Materialen met een missie”. Wat als materialen niet eindigen als afval, maar een tweede leven krijgen? Wat als gebouwen een paspoort hebben waarmee hergebruik vanzelfsprekend wordt? Tijdens dit Cradle to Cradle Café laten we innovatieve praktijkvoorbeelden zien van circulair bouwen, slim hergebruik en materialen die écht impact maken.

Tijdens dit Cradle to Cradle Café nemen drie bevlogen sprekers je mee in de kansen en kracht van materialen met een missie. Hoe geef je bestaande gebouwen een tweede leven, zelfs als die bestaan uit ruw beton? Pieter Schievink laat zien hoe hergebruik een ultieme vorm van circulariteit kan zijn. Erik Fledderus belicht hoe de hele keten in Friesland wordt gemobiliseerd om materialen – van hout tot sanitair – te behouden en opnieuw in te zetten. En Jeroen Broersma toont hoe Madaster via materialenpaspoorten inzicht geeft in materiaalstromen, zodat hergebruik vanzelfsprekend wordt.

Programma

09.30 – 10.00
Ontvangst met koffie/thee
10.00 – 10.15
Welkom en inleiding programma
10.15 – 10.45
Pieter Schievink (Alynia Architecten)
10.45 – 11.15
Erik Fledderus (Vereniging Circulair Friesland)
11.15 – 11.45
Jeroen Broersma (Madaster Nederland)
11.45 – 12.00
Q&A
12.00 – 12.30
Netwerklunch
12.30 – 13.00
Rondleiding

Locatie

Firda locatie Stadionplein
Stadionplein 23
8914 BX Leeuwarden

Pieter Schievink (Alynia Architecten)

Te vaak worden gebouwen gesloopt terwijl ze met de juiste inspanning nog een tweede leven zouden kunnen krijgen. Pieter laat zien hoe bestaande structuren opnieuw benut kunnen worden – zelfs als die op het eerste gezicht alleen nadelen lijken te hebben. Aan de hand van de transformatie van een deel van een voetbalstadion naar een inspirerende leeromgeving voor MBO-instelling Firda, vertelt hij hoe je in een ruw betonnen casco toch een prettige leeromgeving kunt creëren.

Pieter Schievink is geboren in het Friese Noardburgum. Na zijn studie aan de Academie van Bouwkunst in Groningen, is hij werkzaam geweest bij vier verschillende architectenbureaus. Sinds 2017 is hij architect-directeur van Alynia Architecten te Leeuwarden. Zijn bureau is betrokken bij CRAFT, een samenwerkingsverband van zeven toonaangevende architectenbureaus in Friesland. Deze bureaus hebben zich verenigd binnen vereniging Circulair Friesland, om bij te dragen aan de ontwikkeling van circulaire en regeneratieve architectuur in de regio.

Erik Fledderus (Vereniging Circulair Friesland)

Erik neemt je mee in de regionale verkenning naar hergebruik van materialen in verschillende waardeketens, met specifieke aandacht voor biobased toepassingen en circulaire plastics. In 2025 ligt de nadruk op verkenning van mogelijkheden van hergebruik van materialen in diverse ketens. In Frieslân zijn al stappen gezet met circulair slopen, met hergebruik van materialen zoals hout, glas en sanitair uit sloopprojecten – stuk voor stuk materialen met een missie.

Na zijn studie Bedrijfskunde, heeft Erik Fledderus een master in Design Driven Innovation voltooid. Hij is nu werkzaam als projectmanager bij Circulaire Ketens bij de vereniging Circulair Friesland (VCF). Deze organisatie heeft meer dan 180 leden, die allemaal stappen willen zetten in de transitie naar een circulaire economie. Vóór zijn huidige baan als projectmanager was hij aanjager innovatie en duurzaamheid bij VHZ.

Jeroen Broersma (Madaster Nederland)

Jeroen Broersma zal het hebben over de missie van Madaster: het elimineren van afval door materialen een identiteit te geven. Hij laat zien hoe het Madaster-platform materiaalstromen inzichtelijk maakt door het registreren, documenteren en analyseren van materialen in gebouwen en infrastructuur. Door inzicht te geven wordt het mogelijk om weloverwogen keuzes te maken – of je nu ontwerper, bouwer, beheerder of beleidsmaker bent. Jeroen laat zien hoe digitale technologie kan helpen om afval in de gebouwde omgeving structureel te elimineren.

Jeroen Broersma is werkzaam als Managing Director voor Madaster in Nederland. Sinds 2017 bouwt hij mee aan de missie van Madaster. Een missie die tot doel heeft afval in de gebouwde omgeving te elimineren door het een identiteit te geven. Met Madaster wil Jeroen zich inzetten voor onze toekomstige generaties. Jeroen heeft in de afgelopen 20 jaar diverse functies bekleed binnen de technologiesector. Zijn achtergrond in technologie sluit naadloos aan op de missie van Madaster, dat met een innovatief platform bijdraagt aan een circulaire toekomst. Deze combinatie geeft hem de ideale positie om concreet invulling te geven aan die missie.

CRADLE TO CRADLE CAFÉ IS EEN INITIATIEF VAN

c2cc mosa
c2cc tarkett
c2cc qbiq wall systems
c2cc youtube channel
c2cc linkedin connect
Back To Top